Selasa, 20 Julai 2010

Ikan Terubuk l Pengenalan




Ikan terubuk (atau terubok) yang terkenal dari Sarawak pada masa ini diancam kepupusan disebabkan oleh kegiatan menangkap ikan tersebut di Sungai di Sarawak secara berlebihan. Sarawak terkenal sebagai syurga ikan terubuk masin yang menyaksikan ramai pelancong yang datang dari luar Sarawak datang untuk membeli ikan tersebut. Istimewanya, peniaga ikan terubuk masin di sini akan membungkuskan ikan tersebut dengan cantik supaya boleh dibawa seperti sebuah bingkisan hadiah.



Meskipun menjadi ikon pelancongan, penangkapan terubuk tempatan perlu dikawal bagi mengelakkan ia pupus. Popularitinya bagai selebriti malah namanya tidak lekang di bibir pelancong yang pernah menjejakkan kaki ke Bumi Kenyalang. Dikenali sebagai ikan pelancong, terubuk Sarawak sudah sinonim sebagai ikon pelancongan di sebalik cerita duka spesies hampir pupus itu.

Menurut seorang penjual di pasar tersebut, Nasir Abdullah, 55, jumlah jualan terubuk masin mencecah sehingga 200 tong sehari.

"Bergantung kepada saiz, setiap tong dianggarkan dapat menyimpan di antara 100 hingga 200 ikan terubuk. Gerbang utama Pasar Satok yang merupakan pusat penjualan terubuk masin Sarawak di bandar raya Kuching Utara. "Di pasar ini saja terdapat hampir 50 buah gerai yang menjual ikan tersebut," kata Nasir yang telah berniaga ikan selama hampir separuh daripada usianya. Berkongsi pengalaman, Nasir menjelaskan kebanyakan peniaga ikan terubuk di Pasar Satok merupakan pesara tentera.

PASAR SATOK

Ikon pelancongan Sarawak itu lebih menarik perhatian pembeli dan peminatnya dalam keadaan asli - segar dari Pasar Satok. Menjengah ke pasar utama yang menempatkan 1,400 peniaga yang terdiri daripada pelbagai etnik dari seluruh Sarawak cukup menterjemahkan keistimewaan pasar berkenaan. Bermula pada setiap pagi Sabtu sehingga tengah hari Ahad, pasar tersebut dibahagikan kepada tujuh zon utama termasuk bahagian buah-buahan, tekstil, haiwan hidup, hasil hutan, makanan bermasak serta makanan basah. Mengikut sumber tempatan, pasar ini asalnya diwujudkan untuk wanita etnik Bidayuh yang menjual sayuran dan buah-buahan.

Lama-kelamaan, etnik lain seperti Iban, Cina dan Melayu turut berniaga di pasar tersebut yang dahulunya berniaga di Pasar Gambier. Kedudukan Pasar Gambier yang terletak di tengah-tengah bandar raya Kuching menyebabkan ia dipindahkan ke Jalan Satok yang agak jauh dari pusat bandar. Kini, dengan kepadatan penduduk tempatan serta pelancong yang menjadikan lokasi Pasar Satok sebagai destinasi wajib dikunjungi, tidak hairanlah nama terubuk masin Sarawak terus meniti di bibir pengunjung.


Kemerosotan tangkapan terubuk tempatan memaksa bekalan diimport dari Thailand, India dan beberapa negara lain. "Sebab itu terdapat dua jenis terubuk di Sarawak ini iaitu ikan yang diimport dan tempatan. Kedua-duanya ada perbezaan ketara tetapi tidak ramai yang tahu mengenainya," ungkap Nasir dalam bahasa Melayu Sarawak. Saiz Bercerita lanjut mengenai terubuk tempatan, Nasir menjelaskan terubuk asli Sarawak mempunyai mulut yang lebih besar dan panjang.

"Ia jenis terubuk sungai dan lazimnya terdapat di Batang Lupar di Sri Aman, Batang Lassa di Mukah, Batang Sadong di Samarahan dan Batang Saribas di Betong," katanya. Berbanding terubuk sungai, terubuk laut atau nama saintifiknya Tenualosa macrura mempunyai mulut lebih kecil, bersaiz pendek dengan bahagian kepala lebih kecil serta badannya lebih gemuk.
Jenis ini, ungkap Nasir, lebih bertumpu di kawasan pesisiran pantai dari Tanjung Datu hingga Tanjung Sirik.

Menjengah ke satu bahagian di belakang gerai ikan terubuk di Pasar Satok, beberapa anak muda giat memproses ikan tersebut. Seorang pekerja, Mohd. Fauzi Chinan, 23, yang telah empat tahun bekerja memproses ikan terubuk memberitahu generasi muda di Kuching tidak segan melakukan tugas hanyir itu asalkan mereka memperoleh pendapatan yang lumayan dan stabil. Mohd. Fauzi memberitahu proses membersihkan seekor ikan terubuk mengambil masa yang singkat.


"Bergantung kepada kepantasan dan ketajaman pisau, satu jam saya boleh memproses sehingga 100 ekor terubuk," katanya. Garam China Berbekalkan pengalaman selama empat tahun memproses terubuk, Mohd. Fauzi dengan mudah membezakan ikan yang mempunyai telur atau sebaliknya. Katanya, ikan yang mempunyai telur harus disiang dengan berhati-hati agar kualiti telurnya tidak terjejas. Jelas Mohd. Fauzi, menyiang terubuk memerlukan pisau yang ditempah khas kerana bukan sembarangan pisau boleh digunakan.

"Garam yang digunakan pula diimport dari China supaya tekstur terubuk lebih halus manakala rasanya lebih lemak," ujar Mohd. Fauzi sambil menabur garam ke atas ikan-ikan yang telah siap dibersihkan. Cerita lelaki Melanau itu, garam tersebutlah yang membezakan rasa dan kesedapan ikan terubuk masin di Sarawak dan Semenanjung. "Garam jugalah antara sebab ikan terubuk masin di Semenanjung tidak sama malah kurang sedap dan berlemak berbanding yang terdapat di sini," katanya.


1 comments:

Unknown berkata...

Saya bukan pengemar ikan masin, tapi sejak mkn ikan terubuk masin yg abg ipar saya bwk balik dari sarawak, rase gian lak nk mkn lg. Susah nak cari kat semenjung ni... nasib baik lah leh on9 je.